
Romantyczny wieczór, zapalone świece, nastrojowa muzyka… A na stole nie może zabraknąć magicznych przekąsek. By potrawa była wyjątkowa, wcale nie są potrzebne wykwintne i drogie składniki. Serduszka z czerwoną cebulą i serem kozim są szybkie i proste w przygotowaniu. Chrupiące, pyszne i rozpalające wszystkie zmysły. Przygotowując je, sprawicie swojej drugiej połówce ogromną przyjemność 🙂 .
Czerwona cebula – łagodna w smaku i bardzo zdrowa. Zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, witaminy z grupy B, witaminę E i C. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Skutecznie zwiększa odporność organizmu. Zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), rozrzedza krew i obniża ciśnienie. Zapobiega rozwojowi komórek rakowych w m.in. układzie trawiennym. Wysoka zawartość siarki wspiera naturalne zdolności ciała do detoksu. Ma niski indeks glikemiczny (10), przez co powoduje wolniejszy wyrzut energii spowodowany wzrostem poziomu cukru we krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi cukrzycy typu 2.
Składniki (przepis na 12 sztuk):
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Ser kozi – 150 gram
- Czerwona cebula – 4 sztuki
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Pieprz czarny mielony – 1/3 łyżeczki
- Pyłek z suszonego buraka – 1 łyżeczka
- Roszponka – 20 gram
Sposób przygotowania:
Z arkusza ciasta francuskiego za pomocą foremki wycięłam ciastka w kształcie serduszek. Przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko wywinęłam brzegi, nakłułam widelcem.
Cebulę pokroiłam w grubsze plasterki, poddusiłam na oliwie z oliwek.
Na każdym serduszku ułożyłam plasterek sera koziego i plasterek cebuli. Całość oprószyłam mielonym pieprzem.
Serduszka wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam 8 minut, aż ser się roztopił, a ciasto zarumieniło.
Gotowy przysmak wyłożyłam na talerz, posypałam pyłkiem z buraka i udekorowałam roszponką. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂


