
Niemal każdy z nas uwielbia od czasu do czasu spotkania z dobrymi znajomymi. Wspólne ciekawe rozmowy przy filiżance ulubionej kawy lub herbaty, dodatkowo w towarzystwie pysznego domowego wypieku. Ostatnio wypróbowałam i zaserwowałam smakowite i zdrowe Czekoladowe ciasto z pyłkiem buraczanym. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze można znaleźć w domowej szafce. Wyszło pysznie – znajomi zadowoleni, uśmiechnięci, zrelaksowani a poziom serotoniny na długo podniesiony 🙂 .
Czekolada gorzka – zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Pod wpływem jedzenia gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. Spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają zapadaniu na choroby serca i nowotwory
Składniki:
- Mąka kukurydziana – 1/2 szklanki
- Jajka – 3 sztuki
- Kakao – 1/2 szklanki
- Cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Czekolada gorzka 75% – 80 gram
- Pyłek buraczany (lub kakao) – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włożyłam jajka i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszałam trzepaczką. Dodałam mąkę kukurydzianą, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam startą na tarce gorzką czekoladę. Ciasto wlałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypałam pyłkiem buraczanym. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂



.