Ciasto czekoladowe z pyłkiem buraczanym

Niemal każdy z nas uwielbia od czasu do czasu spotkania z dobrymi znajomymi. Wspólne ciekawe rozmowy przy filiżance ulubionej kawy lub herbaty, dodatkowo w towarzystwie pysznego domowego wypieku. Ostatnio wypróbowałam i zaserwowałam smakowite i zdrowe Czekoladowe ciasto z pyłkiem buraczanym. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze można znaleźć w domowej szafce. Wyszło pysznie – znajomi zadowoleni, uśmiechnięci, zrelaksowani a poziom serotoniny na długo podniesiony 🙂 .

Czekolada gorzka – zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Pod wpływem jedzenia gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. Spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają zapadaniu na choroby serca i nowotwory

Składniki:

  • Mąka kukurydziana – 1/2 szklanki
  • Jajka – 3 sztuki
  • Kakao – 1/2 szklanki
  • Cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Czekolada gorzka 75% – 80 gram
  • Pyłek buraczany (lub kakao) – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Do pojemnika włożyłam jajka i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszałam trzepaczką. Dodałam mąkę kukurydzianą, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam startą na tarce gorzką czekoladę. Ciasto wlałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypałam pyłkiem buraczanym. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Ciasto czekoladowe z pyłkiem buraczanym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Ciasto czekoladowe z pyłkiem buraczanym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

.