Kocham lato za słońce, długie ciepłe dni, rozkwit natury pełnej smacznych owoców i warzyw oraz za radosne urlopowe dni. Warto w pełni wykorzystać ten czas oraz postawić na lekkie, zdrowe i szybkie w przygotowaniu posiłki. Dzisiejsza propozycja kulinarna, czyli Budyń truskawkowy z orzechami laskowymi to prawdziwa magia smakowa. Orzeźwia, dodaje energii i dobrego samopoczucia. Must have letniego menu! 🙂
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki (przepis na 1 porcję):
- Ryż jaśminowy – 50 gram
- Napój roślinny (np. sojowy) – 1/2 szklanki
- Woda – 1/3 szklanki
- Truskawki – 200 gram
- Miód – 1 łyżeczka
- Orzechy laskowe zmielone – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ryż jaśminowy ugotowałam na napoju roślinnym i wodzie. Dodałam miód oraz truskawki i dokładnie zblendowałam. Budyń wyłożyłam do miseczki. Na wierzchu ułożyłam pokrojone świeże truskawki oraz posypałam orzechami laskowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂