
To pyszne, zdrowe i lekkie danie jest idealne w wakacyjne letnie dni. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w domu, w pracy, w podróży. Naładowane energią i dobrym samopoczuciem. Przepis, który warto znać i stosować 🙂 .
Bataty – są warzywem korzeniowym, mającym ciekawy, słodkawy smak. Jest to efektem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już podczas zbiorów warzyw na polu uprawnym. Bataty są dobrym źródłem witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy oraz antyoksydantów, które dobrze wpływają na cerę i wzrok oraz mają swój ważny udział w profilaktyce raka. Są także bogate w beta-karoten, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek.
Składniki:
- Bataty – 2 sztuki
- Papryka żółta – 2 sztuki
- Marchewka – 2 sztuki
- Szpinak – 100 gram
- Ryż jaśminowy – 100 gram
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Woda – 2 szklanki
- Pieprz czarny – 2 szczypty
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Kurkuma – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Bataty, paprykę i marchewkę pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam masło klarowane na patelni. Dodałam pokrojone warzywa. Chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam ryż jaśminowy i przyprawy. Wlałam wodę, gotowałam do miękkości przez ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodałam pokrojony szpinak. Pycha!
Smacznego! 🙂


