Wegetariańska potrawka ze słonecznymi warzywami

To pyszne, zdrowe i lekkie danie jest idealne w wakacyjne letnie dni. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w domu, w pracy, w podróży. Naładowane energią i dobrym samopoczuciem. Przepis, który warto znać i stosować 🙂 .

Bataty – są warzywem korzeniowym, mającym ciekawy, słodkawy smak. Jest to efektem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już podczas zbiorów warzyw na polu uprawnym. Bataty są dobrym źródłem witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy oraz antyoksydantów, które dobrze wpływają na cerę i wzrok oraz mają swój ważny udział w profilaktyce raka. Są także bogate w beta-karoten, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek.

Składniki:

  • Bataty – 2 sztuki
  • Papryka żółta – 2 sztuki
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Szpinak – 100 gram
  • Ryż jaśminowy – 100 gram
  • Masło klarowane – 2 łyżki
  • Woda – 2 szklanki
  • Pieprz czarny – 2 szczypty
  • Sól himalajska – 3 szczypty
  • Kurkuma – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Bataty, paprykę i marchewkę pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam masło klarowane na patelni. Dodałam pokrojone warzywa. Chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam ryż jaśminowy i przyprawy. Wlałam wodę, gotowałam do miękkości przez ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodałam pokrojony szpinak. Pycha!

Smacznego! 🙂

Wegetariańska potrawka ze słonecznymi warzywami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Wegetariańska potrawka ze słonecznymi warzywami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl