Ciasto rabarbarowe pod słoneczną chmurką

Pyszne, aromatyczne i bardzo orzeźwiające. Wystarczy jeden kawałek, aby przez cały dzień świeciło słońce a uśmiech nie schodził z twarzy. Przygotujcie i skosztujcie wyjątkowe Ciasto rabarbarowe pod słoneczną chmurką. Będziecie zachwyceni 🙂 .

Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz soli mineralnych. Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, i B9), witaminę C, E i K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar jest także źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. 100 g świeżych łodyg owocowych ma zaledwie 21 kalorii. Więcej na temat rabarbaru przeczytasz TUTAJ.

Składniki

  • Mąka kukurydziana – 300 gram
  • Masło – 200 gram
  • Cukier trzcinowy – 250 gram
  • Żółtko jajka – 1 sztuka
  • Sól himalajska – 1 szczypta
  • Rabarbar – 1,2 kg
  • Płatki owsiane – 3 łyżki
  • Białka jajek – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Za pomocą noża posiekać mąkę z zimnym tłuszczem, a następnie zagnieść dłońmi z 100 gram cukru, żółtkiem i szczyptą soli. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, zasypać 3 łyżkami cukru, przykryć, odstawić na 30 minut.

Kruche ciasto rozwałkować i przełożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i posypać płatkami owsianymi. Na ciasto przełożyć rabarbar. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 40 minut.

Przygotować masę bezową: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przełożyć masę do szprycki.
Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, wycisnąć masę bezową bezpośrednio na rabarbar, rysując na nim wzór kratki. Ponownie wsunąć ciasto do gorącego piekarnika, zapiekać jeszcze kilka minut. Kroić i podawać po wystygnięciu. Pycha .

Smacznego! 🙂

Ciasto rabarbarowe pod słoneczną chmurką. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl