
Pyszne, aromatyczne i bardzo orzeźwiające. Wystarczy jeden kawałek, aby przez cały dzień świeciło słońce a uśmiech nie schodził z twarzy. Przygotujcie i skosztujcie wyjątkowe Ciasto rabarbarowe pod słoneczną chmurką. Będziecie zachwyceni 🙂 .
Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz soli mineralnych. Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, i B9), witaminę C, E i K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar jest także źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. 100 g świeżych łodyg owocowych ma zaledwie 21 kalorii. Więcej na temat rabarbaru przeczytasz TUTAJ.
Składniki
- Mąka kukurydziana – 300 gram
- Masło – 200 gram
- Cukier trzcinowy – 250 gram
- Żółtko jajka – 1 sztuka
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Rabarbar – 1,2 kg
- Płatki owsiane – 3 łyżki
- Białka jajek – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
Za pomocą noża posiekać mąkę z zimnym tłuszczem, a następnie zagnieść dłońmi z 100 gram cukru, żółtkiem i szczyptą soli. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, zasypać 3 łyżkami cukru, przykryć, odstawić na 30 minut.
Kruche ciasto rozwałkować i przełożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i posypać płatkami owsianymi. Na ciasto przełożyć rabarbar. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Przygotować masę bezową: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przełożyć masę do szprycki.
Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, wycisnąć masę bezową bezpośrednio na rabarbar, rysując na nim wzór kratki. Ponownie wsunąć ciasto do gorącego piekarnika, zapiekać jeszcze kilka minut. Kroić i podawać po wystygnięciu. Pycha .
Smacznego! 🙂

