
Wiosna i szparagi to wyjątkowe zestawienie, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Pełne zdrowia, dobrego samopoczucia, urody, wiosennych barw i dobrego smaku. Zielone szparagi z jajkiem sadzonym, orzechami laskowymi, serem feta i kiełkami rzodkiewki to wspaniałe danie, które zachwyci Was niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Szparagi – są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz wspierają odporność organizmu, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości. Szparagi mają też właściwości przeczyszczające i moczopędne. Ich spożywanie wspomaga leczenie reumatyzmu oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Są niskokaloryczne (18kcal/100g). Dzięki dużej zawartości białka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, a zawarty w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit i usprawnia proces trawienia.
Składniki:
- Zielone szparagi – 1 pęczek
- Jajka – 4 sztuki
- Orzechy laskowe mielone – 2 łyżki
- Ser feta – 40 gram
- Kiełki rzodkiewki – 3 łyżki
- Sól – 4 szczypty
- Oliwa z oliwek
- Warzywa świeże: rzodkiewka, ogórek, pomidorki
Sposób przygotowania:
Końcówki szparagów odcięłam. Główki szparagów wrzuciłam do gotującej się lekko osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grubsze – 5 minut. Ugotowane szparagi przełożyłam do miski z zimną wodą (dzięki temu hamujemy proces gotowania).
Na oliwie z oliwek usmażyłam jajka sadzone, delikatnie posypałam solą. Na talerz wyłożyłam ugotowane szparagi i jajka sadzone, które posypałam orzechami laskowymi, pokruszoną fetą i kiełkami rzodkiewki. Podałam z pokrojonymi świeżymi wiosennymi warzywami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂

