
Głównym składnikiem well koktajlu są pyszne sezonowe truskawki. Co roku wyczekiwane i jedzone w nieprzyzwoitych ilościach 🙂 . Ale zdecydowanie warto, bo są niskokaloryczne, mają wyjątkowy smak i są bardzo zdrowe. Owocowy koktajl będzie znakomitą przekąską o każdej porze dnia. Doda ciału dobrej porcji witamin, energii i świetnego samopoczucia. Genialny w każdym miejscu i dla każdego: w domu, w pracy, w szkole, w podróży.
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Truskawki – 250 gram
- Banan – 1 sztuka
- Gruszka dojrzała – 1 sztuka
- Płatki owsiane – 4 łyżki
- Napój roślinny – 1/2 szklanki
- Woda – 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyłam do pojemnika i dokładnie zblendowałam. Koktajl rozlałam do szklanek, udekorowałam świeżymi truskawkami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂


