
Kiedy codziennie witają nas cudowne wiosenne dni, a przyroda budzi się do życia, nie ma piękniejszego koloru niż soczysta zieleń. Króluje ona także na talerzu, dostarczając witamin, zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzisiaj mam dla Was przepis na Placuszki ze szpinakiem. Mięciutkie, aromatyczne i przepyszne. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Szpinak – ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, A, B6, K, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Zawierają także beta-karoten i luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią przed chorobami nowotworowymi, układu krążenia i miażdżycą, pomagają odzyskać równowagę nerwową i łagodzą skutki stresu. Zawarte w szpinaku witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, a witamina A i E opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz podnosi jego odporność.
Składniki:
- Szpinak świeży – 60 gram
- Mąka ryżowa – 50 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Pieprz mielony – 1 szczypta
- Koperek suszony – 1 szczypta
- Zioła prowansalskie – 1 szczypta
- Pietruszka suszona – 1 szczypta
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włóż szpinak, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Placuszki smaż na oliwie z oliwek z obu stron. Gotowe wyłóż na talerz, udekoruj świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂

