Wiosna to piękny czas odradzania się natury, ale to także czas, kiedy spada odporność organizmu. Dlatego warto zadbać o prawidłowo skomponowaną dietę, zawierającą produkty wzmacniające nasze ciało. Makaron ryżowy z marchewką, szpinakiem, tofu i pestkami dyni to danie pełne witamin i składników mineralnych, które skutecznie zadba o witalność, dostarczy zdrowia i energii. Do tego jest bardzo pyszne, a z talerza znika w okamgnieniu 🙂 .
Szpinak – ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, A, B6, K, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Zawierają także beta-karoten i luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią przed chorobami nowotworowymi, układu krążenia i miażdżycą, pomagają odzyskać równowagę nerwową i łagodzą skutki stresu. Zawarte w szpinaku witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, a witamina A i E opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz podnosi jego odporność.
Składniki:
- Makaron ryżowy – 60 gram
- Marchew – 50 gram
- Tofu naturalne – 100 gram
- Szpinak świeży – 60 gram
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Woda – 3/4 szklanki
- Pestki dyni – 2 łyżki
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Papryka ostra – 2 szczypty
- Kurkuma – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę czosnek i tofu, chwilę podsmażyć. Następnie dodać makaron, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, szpinak, przyprawy oraz wodę. Całość gotować około 10 minut. Danie wyłożyć na talerz i posypać pestkami dyni. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂