Lubicie placuszki? Ja uwielbiam w każdej postaci! Na słodko i na wytrawnie. Placuszki owsiane z marchewką są proste w przygotowaniu, a efekt końcowy powala. Wspaniale smakują bez żadnych dodatków, ale można podać je np. z ulubionym jogurtem. Idealne na śniadanie, obiad, kolację czy zdrową przekąskę. Sami wybierzcie 🙂 .
Marchew – jest bogatym źródłem karotenoidów – związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki oraz cennymi przeciwutleniaczami. Spośród karotenoidów w marchwi najwięcej znajduje się beta karotenu – prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wpływa na dobry stan skóry oraz wzmacnia odporność.
Składniki:
- Płatki owsiane – 40 gram
- Marchewki – 160 gram
- Jajko – 1 sztuka
- Napój sojowy – 1/4 szklanki
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Papryka słodka mielona – 1 szczypta
- Masło klarowane – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włożyłam płatki owsiane, startą na drobnych oczkach marchewkę, jajko, napój sojowy oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Placuszki smażyłam na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone wyłożyłam na talerz. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂