
Zimą promieni słonecznych jest jak na lekarstwo. Dlatego warto postarać się, aby słońce codziennie świeciło na talerzu z posiłkiem. Dawało energię do działania i uśmiech. Taką rolę spełnia Jaglanka z owocami, orzechami i słońcem. Jest bardzo zdrowa i obłędnie pyszna 🙂 .
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Składniki (składniki na 1 porcję):
- Płatki jaglane – 50 gram
- Napój roślinny (np. migdałowy) – 1/2 szklanki
- Miód – 1 łyżeczka
- Owoce: winogrona, pomarańcza, gruszka
- Orzechy włoskie posiekane – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki jaglane ugotowałam na napoju roślinnym. Następnie dodałam oliwę z oliwek i miód. Jaglankę przełożyłam do miseczki, posypałam pokrojonymi owocami oraz orzechami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂


