Lubicie cynamon? Ja uwielbiam! Pięknie pachnie, wybornie smakuje i jest bardzo zdrowy. Rozgrzewa i wzmacnia organizm oraz doskonale wpływa na samopoczucie. Przyprawę można dodać niemal do każdego dania, wspaniale podkręcając jego smak. Ciasto kakaowe z cynamonem i powidłami śliwkowymi jest tego doskonałym przykładem. Koniecznie musicie wypróbować ten słodki cynamonowy cud 🙂 .
Cynamon – zawiera wiele cennych związków, takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Redukuje wzdęcia i ułatwia trawienie. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Cynamon ma dobroczynny wpływ na bóle reumatyczne i choroby stawów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Rozgrzewa i wzmacnia organizm, pomaga w pozbyciu się męczącego i długotrwałego przeziębienia.
Składniki:
- Masło – 250 gram
- Cukier trzcinowy – 1 szklanka
- Jajka – 4 sztuki
- Mąka kukurydziana – 2 szklanki
- Napój sojowy – 1/2 szklanki
- Soda – 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżeczka
- Kakao – 2 łyżeczki
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Powidła śliwkowe – 3 łyżki
- Sól himalajska – szczypta
- Kakao do dekoracji
- Pestki granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło utarłam z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek, stopniowo wmieszałam do utartego masła. Następnie dodałam mąkę, proszek do pieczenia, napój sojowy, kakao, cynamon i powidła śliwkowe. Na samym końcu delikatnie połączyłam z pianą ubitą z białek (ze szczyptą soli). Masę przelałam do małej prostokątnej foremki i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Po wystudzeniu posypałam kakao i pestkami granatu. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂