Wegetariańska kuchnia jest pyszna i zdrowa. Pełna niesamowitych i niezwykłych smaków. Codziennie odkrywam jej nowe oblicza. Dzisiaj mam dla Was przepis na Wegetariańską potrawkę z warzywami, tofu sweet chilli i makaronem z czerwonej soczewicy. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne i w domu i w pracy. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Soczewica – jest niesamowitym well produktem. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy K. Znajdziemy w niej także cenne pierwiastki, na przykład cynk, magnez, fosfor, potas, czy miedź. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ma działanie antynowotworowe oraz pomaga w walce ze stresem i stanami lękowymi. Warto sięgać po ten well produkt jak najczęściej.
Składniki:
- Marchew – 2 sztuki
- Ziemniaki – 2 sztuki
- Tofu marynowane sweet chilli – 100 gram
- Makaron z czerwonej soczewicy – 150 gram
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Woda – 1/2 szklanki
- Pieprz czarny – 2 szczypty
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Kurkuma – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i tofu pokroiłam w kostkę, marchew starłam na tarce. Rozgrzałam olej na patelni. Dodałam tofu, marchew i ziemniaki. Chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam makaron i przyprawy. Wlałam wodę, gotowałam do miękkości. Pycha!
Smacznego! 🙂