Warto rozpocząć i zakończyć dzień pysznym i zdrowym posiłkiem. Takim, który doda witamin, uśmiechu i dobrego samopoczucia. Dzięki temu wzmocnimy organizm i przygotujemy go na kolejne wyzwania. Dzisiaj mam dla Was propozycję na Placuszki z jabłkami i cynamonem. Mięciutkie, aromatyczne, zdrowe i przepyszne. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
Składniki:
- Mąka ryżowa – 50 gram
- Mąka kukurydziana – 50 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Napój roślinny np. sojowy – 1/3 szklanki
- Banan dojrzały – 1/2 sztuki
- Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
- Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Jabłko obrane ze skórki – 1 sztuka
- Cynamon mielony – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do miski włożyłam mąkę ryżową i kukurydzianą, jajka, napój roślinny, rozgniecionego banana, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Całość dokładnie zmiksowałam. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wylałam przygotowaną masą (każdy racuszek ok. 2 łyżki masy). Na każdym ułożyłam plasterek jabłka. Racuchy smażyłam do zarumienienia. Gotowe wyłożyłam na talerz i posypałam cynamonem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂