Placuszki z jabłkami i cynamonem

Warto rozpocząć i zakończyć dzień pysznym i zdrowym posiłkiem. Takim, który doda witamin, uśmiechu i dobrego samopoczucia. Dzięki temu wzmocnimy organizm i przygotujemy go na kolejne wyzwania. Dzisiaj mam dla Was propozycję na Placuszki z jabłkami i cynamonem. Mięciutkie, aromatyczne, zdrowe i przepyszne. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .

Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych.

Składniki:

  • Mąka ryżowa – 50 gram
  • Mąka kukurydziana – 50 gram
  • Jajka – 2 sztuki
  • Napój roślinny np. sojowy – 1/3 szklanki
  • Banan dojrzały – 1/2 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Masło klarowane – 3 łyżki
  • Jabłko obrane ze skórki – 1 sztuka
  • Cynamon mielony – 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Do miski włożyłam mąkę ryżową i kukurydzianą, jajka, napój roślinny, rozgniecionego banana, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Całość dokładnie zmiksowałam. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wylałam przygotowaną masą (każdy racuszek ok. 2 łyżki masy). Na każdym ułożyłam plasterek jabłka. Racuchy smażyłam do zarumienienia. Gotowe wyłożyłam na talerz i posypałam cynamonem. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Placuszki z jabłkami i cynamonem. Przepis i zdjęcia WellJaTymy.pl
Placuszki z jabłkami i cynamonem. Przepis i zdjęcia WellJaTymy.pl