Rabarbar – źródło smaku, zdrowia i urody

Rabarbar to wyjątkowy, pyszny i zdrowy rarytas, który od lat istnieje w moim menu, czy to w formie gotowanej, czy pieczonej. W kuchni zastosowanie mają jego części liści, nazywane ogonkami liściowymi, które są koloru zielonego, czerwonego lub różowego. Im czerwieńsze, tym słodszy ich smak. Rabarbar kochamy za wyjątkowy smak i orzeźwienie, jakie daje. Któż z nas nie próbował pysznego ciasta z rabarbarem i kruszonką, aksamitnego musu z migdałami, czy genialnego dżemu z rabarbarem i truskawkami? Ale ten wiosenny WELL przysmak jest także znakomitym źródłem składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia i urody. Poznajcie jakich.

Rabarbarowa moda – smaku, zdrowia i urody doda

Rabarbar zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, i B9), witaminę C, E i K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz kwas foliowy.

Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych.

Rabarbar ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające oraz antyalergiczne.

To wyjątkowe warzywo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia.

Rabarbar zawiera rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Jest doskonały dla kobiet z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów. Polecamy kobietom w okresie klimakterium, młodym dziewczynom borykającym się z trądzikiem i mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. 

Dzięki zawartości witaminy A i E pomaga regenerować zniszczony naskórek, pobudzając produkcję nowych komórek.

Skutecznie odmładza. Witamina C pobudza produkcję kolagenu oraz elastyny w organizmie, dzięki czemu skóra wygląda młodziej.

Zawarta w rabarbarze luteina wraz z witaminą C chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. 

Rabarbar jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. 100 g świeżych łodyg owocowych ma zaledwie 21 kalorii. 

Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Rabarbar świetnie nadaje się na kompot (jest niezwykle orzeźwiający i dobrze gasi pragnienie). Możemy z niego przygotować także pyszne kisiele, galaretki, czy musy. Zamoczony w oliwie, krótko podsmażony i doprawiony miodem będzie wykwintnym dodatkiem do mięsa, drobiu i ryb. Rabarbar w połączeniu z truskawkami to sprawdzony i świetny duet na pyszną konfiturę. Ciasto z rabarbarem będzie doskonałym pomysłem na niedzielne popołudnie w gronie najbliższych.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Potem kłącza stają się gorzkie, wzrasta w nich ilość szczawianów wapnia. Rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie, dlatego warto zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę.

Rabarbar to doskonałe źródło smaku, zdrowia i urody. Jeśli tylko możesz, wykorzystuj go w kuchni jak najczęściej.

Smacznego! 🙂 .