Wiosenne owocowe smoothie

Wiosenne owocowe smoothie. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl

Domowe smoothie to genialny i prosty sposób na pyszny, orzeźwiający i pełen witamin napój dla naszego organizmu. Świetny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealny w pracy, w domu, w szkole, w podróży. Możemy bawić się tworzeniem kolorowych i zdrowych zestawień. Wszystko jest banalnie proste i trwa tylko chwilę, zwłaszcza jeśli użyjemy mocnego i wydajnego blendera. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowe Wiosenne owocowe smoothie. Dodatek świeżych wiosennych owoców, takich jak truskawki, czy rabarbar sprawia, że napój pachnie nie tylko tymi cudownymi owocami, ale także słońcem, uśmiechem, miłością i witalnością 🙂 .

Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Są źródłem wielu witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają także na serce obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.

Rabarbar – jest źródłem witaminy A, C, E oraz fosforu, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jestrapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Zawiera też związki stymulujące działanie estrogenowe, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet. Rabarbar jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. 100 g świeżych łodyg owocowych ma zaledwie 21 kalorii. 

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Truskawki – 120 g
  • Rabarbar – 120 g
  • Banan – 1 sztuka
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 1/4 szklanki
  • Miód – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Rabarbar umyłam, obrałam z włókien i pokroiłam w kostkę. Wszystkie owoce zblendowałam z mlekiem sojowym i miodem. Smoothie rozlałam do szklanek i udekorowałam świeżymi owocami. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Do przygotowywania różnorodnych i pysznych smoothie przyda się dobrej jakości, mocny blender. Osobiście używam i polecam blender BRAUN MQ 725 OMELETTE. Wyposażony w mocny, 750-watowy silnik oraz zaawansowane technologie PowerBell i Smart Speed sprawia, że codzienne gotowanie pełne jest pasji i radości 🙂 .

Wiosenne owocowe smoothie. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Wiosenne owocowe smoothie. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Wiosenne owocowe smoothie. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl