
Rabarbar to jeden z wyjątkowych przysmaków i skarbów z wiosennego ogrodu. Pełen zdrowia, słońca, smaku i wspomnień z dzieciństwa. W połączeniu z bananem, jabłkiem i posiekanymi migdałami jest pyszną propozycją na deser. Mus rabarbarowy z migdałami to genialnie orzeźwiające, aromatyczne i bardzo apetyczne połączenie. Czy na samą myśl też leci Wam ślinka?
Rabarbar – zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, i B9), witaminę C, E i K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar jest także źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. 100 g świeżych łodyg owocowych ma zaledwie 21 kalorii. Więcej na temat rabarbaru przeczytasz TUTAJ.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Rabarbar – 400 g
- Banan dojrzały – 1 duża sztuka (200 g)
- Jabłko – 1 sztuka
- Daktyle suszone niesiarkowane – 5 sztuk
- Cynamon – 2 szczypty
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżka
- Agartyna – 2 łyżeczki (lub żelatyna – 1 łyżeczka)
- Woda – 1/3 szklanki
- Migdały – 20 sztuk
Sposób przygotowania:
Przygotowane łodygi rabarbaru dokładnie umyłam i obrałam. Pokrojony w kostkę rabarbar, banan i jabłko wrzuciłam do garnka. Dodałam daktyle, cynamon, cukier trzcinowy, wodę i agartynę. Całość gotowałam 15 minut. Następnie zblendowałam na gładki mus. Na końcu rozlałam do szklanych pucharków i posypałam posiekanymi migdałami. Schłodziłam w lodówce. Gotowe! Pycha .
Mus rabarbarowy jest także świetnym dodatkiem do ciasta, naleśników, czy placuszków.
Smacznego! 🙂 .
#ZmianaNaZdrowie




