
Burgery z soczewicy i warzyw z orzechową nutą to moja kolejna ciekawa propozycja na smakowite wegetariańskie danie. Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, aromatyczne i przepyszne. Idealne na obiad lub kolację. Proste w wykonaniu, sycące i bardzo zdrowe. Do tego wyśmienita sałatka z pomidorów, szpinaku, orzechów włoskich i octu balsamicznego. Nic tylko przygotować, spróbować i palce lizać .
Soczewica – to roślina strączkowa, posiadająca wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest skarbnicą białka, potasu i kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy i jest pomocna w leczeniu anemii. W swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania — przyswajalność mięsa wynosi 96 proc. Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na kilka minut przed końcem gotowania.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Soczewica czerwona nasiona suche – 160 gram
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – 1/2 sztuki
- Pietruszka korzeń – 1 mała sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Płatki owsiane jaglane – 4 łyżki
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Jajka – 2 sztuki
- Orzechy włoskie drobno posiekane – 4 łyżki
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 4 szczypty
- Papryka czerwona słodka – 4 szczypty
- Koperek suszony – 2 szczypty
- Curry – 4 szczypty
- Chili mielone – 2 szczypty
- Pomidor – 1 duża sztuka
- Szpinak świeży – 40 gram
- Ocet balsamiczny – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Czerwoną soczewicę ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam i przestudziłam. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę i posmażyłam na maśle klarowanym. Dodałam startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość smażyłam przez około 2 minuty. Do przestudzonych warzyw dodałam soczewicę, płatki jaglane, dwie łyżki orzechów włoskich, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Z przygotowanej masy uformowałam burgery i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 10 minut. Burgery podałam z sałatką przygotowaną z pomidora, szpinaku, orzechów włoskich i octu balsamicznego. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂



