Burgery z soczewicy i warzyw z orzechową nutą

Burgery z soczewicy i warzyw z orzechową nutą to moja kolejna ciekawa propozycja na smakowite wegetariańskie danie. Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, aromatyczne i przepyszne. Idealne na obiad lub kolację. Proste w wykonaniu, sycące i bardzo zdrowe. Do tego wyśmienita sałatka z pomidorów, szpinaku, orzechów włoskich i octu balsamicznego. Nic tylko przygotować, spróbować i palce lizać .

Soczewica – to roślina strączkowa, posiadająca wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest skarbnicą białka, potasu i kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy i jest pomocna w leczeniu anemii. W swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania — przyswajalność mięsa wynosi 96 proc. Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na kilka minut przed końcem gotowania.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Soczewica czerwona nasiona suche – 160 gram
  • Marchew – 1 sztuka
  • Cebula – 1/2 sztuki
  • Pietruszka korzeń – 1 mała sztuka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Płatki owsiane jaglane – 4 łyżki
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Jajka – 2 sztuki
  • Orzechy włoskie drobno posiekane – 4 łyżki
  • Sól himalajska – 4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 4 szczypty
  • Papryka czerwona słodka – 4 szczypty
  • Koperek suszony – 2 szczypty
  • Curry – 4 szczypty
  • Chili mielone – 2 szczypty
  • Pomidor – 1 duża sztuka
  • Szpinak świeży – 40 gram
  • Ocet balsamiczny – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Czerwoną soczewicę ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam i przestudziłam. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę i posmażyłam na maśle klarowanym. Dodałam startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość smażyłam przez około 2 minuty. Do przestudzonych warzyw dodałam soczewicę, płatki jaglane, dwie łyżki orzechów włoskich, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Z przygotowanej masy uformowałam burgery i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 10 minut. Burgery podałam z sałatką przygotowaną z pomidora, szpinaku, orzechów włoskich i octu balsamicznego. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Burgery z soczewicy i warzyw z orzechową nutą. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Burgery z soczewicy i warzyw z orzechową nutą. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Burgery z soczewicy i warzyw z orzechową nutą. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl