
Piękne, dojrzałe, soczyste, słodkie i bardzo smaczne. Mowa o polskich truskawkach, na które właśnie rozpoczął się sezon. Warto zajadać się nimi tak często, jak tylko się da. Są bowiem wyjątkową skarbnicą zdrowia i urody. Warto zatrzymać ich wspaniały smak i słoneczny blask na długie miesiące. Owoce świetnie smakują świeże, ale można z nich przygotować także inne ciekawe i pyszne dania. Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis na Racuszki kokosowe z truskawkami i melonem. Danie, które koniecznie trzeba wypróbować. Jestem pewna, że pokochają je wszyscy domownicy 🙂 .
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Jajka – 4 sztuki
- Napój kokosowy – 1/2 szklanki
- Mąka kokosowa – 5 łyżek
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Syrop klonowy – 2 łyżki
- Truskawki świeże – 100 gram
- Melon żółty – 1/4 sztuki
Sposób przygotowania:
Do miski włożyłam jajka, napój sojowy, mąkę kokosową, napój kokosowy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sól himalajską. Całość dokładnie zblendowałam. Na patelni rozgrzałam masło klarowane, łyżką nakładałam przygotowaną masę. Racuszki smażyłam na wolnym ogniu z obu stron, aż do zrumienienia. Danie przełożyłam na talerz, polałam syropem klonowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i melonem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂


