
Lato i słońce nas urzeka. Na spragnionych well chłodnik czeka 🙂 . Chłodnik z ogórka i cukinii to pyszne, zdrowe i orzeźwiające danie, idealne na cieplejsze dni. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakuje wybornie dzięki połączeniu świeżych ogórków, cukinii, koperku oraz pysznych i chrupiących nasion. To sprawdzona i niezawodna dawka wspaniałego smaku, zdrowia i szczęścia.
Ogórki – są bogate w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka. W prawie 97 proc. składają się z wody, dlatego szybko pozwalają ugasić pragnienie. Działają moczopędnie, dlatego poleca się je w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Pomagają także oczyścić organizm z toksyn. Dzięki zawartości potasu (136-147 mg/100 g) wspomagają pracę serca i regulują ciśnienie krwi.
Cukinia – jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym i bogatym w składniki odżywcze warzywem. Zawiera potas, żelazo, magnez, miedź, mangan, witaminę C, K, PP, B1 i beta karoten. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Dużą zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarte w cukinii związki zasadowe odkwaszają organizm i pozytywnie wpływają na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ogórek świeży – 1 sztuka (ok 100 g)
- Cukinia – 1 sztuka (ok 120 g)
- Jogurt kozi (lub dowolny, który lubisz) – 2 opakowania po 125 g
- Koperek świeży posiekany – 2 łyżeczki
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Ziarna słonecznika – 1 łyżka
- Ziarna lnu – 1 łyżka
- Pestki dyni – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ogórka i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry. Wrzuciłam do pojemnika i zblendowałam z jogurtem, koperkiem i przyprawami.
Całość włożyłam do lodówki na ok. pół godziny.
Schłodzoną zupę podałam posypaną nasionami słonecznika, lnu i dyni.
Smacznego! 🙂 .




