
Codzienne śniadanie powinno być smaczne, kolorowe i zdrowe. Powinno dawać witaminy, energię i dobre samopoczucie. Takim śniadaniem jest moja dzisiejsza dla Was propozycja, czyli Płatki jaglane z letnimi owocami. To wyjątkowa letnia karuzela, której smak, kolory, moc i radość będą pozytywnie wirowały w Waszym organizmie przez cały dzień. Pychotka, którą koniecznie trzeba wypróbować .
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Płatki jaglane – 100 g
- Banan – 1 sztuka
- Nasiona lnu – 1 łyżka
- Nasiona chia – 1 łyżka
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 1,5 szklanki
- Wiśnie – 1/2 szklanki
- Porzeczki czerwone – 1/3 szklanki
- Porzeczki czarne – 1/3 szklanki
- Agrest – 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
Płatki jaglane, pokrojonego w drobną kostkę banana, nasiona lnu i chia włożyłam do garnka. Wlałam mleko kokosowe. Całość gotowałam na wolnym ogniu 10 minut. Jaglankę wyłożyłam do miseczek i udekorowałam owocami. Gotowe! Pycha
.
Smacznego! 🙂 .





