Arbuz to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych owoców lata. Niezastąpiony podczas upałów, świetnie gaszący pragnienie, a do tego niedrogi i dostępny niemal w każdym sklepie. Arbuzy jemy głównie świeże, ale stanowią one także świetny dodatek do koktajli, lemoniad, deserów lodowych, zup, chłodników, czy sałatek. Zachęcam Was do wykorzystania arbuza jako kulinarnej inspiracji i przygotowania oryginalnego i apetycznego dania. Moja dzisiejsza dla Was propozycja to Sałatka z arbuzem i serem feta. Ciekawe połączenie składników sprawia, że danie jest aromatyczne, orzeźwiające, sycące i przepyszne. Koniecznie wypróbujcie, a będziecie zachwyceni .
Arbuz – w 92 procentach składa się z wody, świetnie więc nawilża organizm. Działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Ten pyszny i orzeźwiający owoc zawiera dużo przeciwutleniaczy, takich jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. Pomagają one chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. W arbuzie znajdziemy także cytrulinę – aminokwas, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz… działa jak viagra. Arbuz wpływa korzystnie także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Arbuz świeży – 400 g
- Ser feta grecki – 70 g
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Bazylia świeża – kilkanaście listków
Sposób przygotowania:
Schłodzonego arbuza pokroiłam w plastry i za pomocą foremki wycięłam z niego gwiazdki (można też pokroić w kostkę). Ułożyłam na talerzach.
Ser feta pokroiłam w kostkę i dodałam do arbuza. Udekorowałam listkami bazylii, skropiłam oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Na koniec delikatnie posypałam mielonym pieprzem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .