Chrupiące ciastka z niespodzianką to fantastyczny pomysł na niedzielne słodkie małe co nieco. Delicje łączą w sobie kruchość, soczystość i lekkość. Do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można przygotować je wcześniej razem z domownikami, by cieszyć się ze wspólnie przyjemnie spędzonych chwil, wspaniałego efektu i cudownego smaku 🙂 .
Składniki (przepis na 8 sztuk):
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 200 ml
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżka
- Cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżka
- Masło klarowane – 1/2 łyżki
- Żółtka jaj – 1 sztuka
- Mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Brzoskwinie w puszce – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Budyń domowy. 2/3 mleka zagotowałam z masłem. Pozostałe mleko wymieszałam dokładnie z mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodałam powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstniał, powoli zagotowałam go i zestawiłam z ognia do ostudzenia.
Ciasto francuskie rozłożyłam na stole. Radełkiem pokroiłam na kwadraty. W połowie kwadratów wykroiłam w środku kółko. Na środku kwadratów ułożyłam łyżkę budyniu oraz połówkę brzoskwini. Całość przykryłam kwadratem z wyciętym otworem. Z reszty ciasta wycięłam paski, przylepiłam na krzyż na brzoskwiniach. Ciastka piekłam aż do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .