Omlet z pieczarkami, pomidorami i orzechami włoskimi

Omlet z pieczarkami, pomidorami i orzechami włoskimi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie śniadania czy kolacji, dobrym wyborem będzie smakowity i sycący omlet. Ale nie zwyczajny, tylko wzbogacony ulubionymi i zdrowymi dodatkami. Omlet z pieczarkami, pomidorami i orzechami włoskimi to wspaniałe i pyszne danie, które przeniesie Was prosto na wykwintne salony i przekona, że smak i zdrowie kryją się w prostocie.

Orzechy włoskie – są pyszną i niezwykle wartościową przekąską z uwagi na największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Kwasy te biorą udział w metabolizmie lipidów i dlatego spożywanie orzechów włoskich może uchronić przed miażdżycą, zmniejszyć skłonność do tworzenia się zakrzepów oraz obniżyć zły cholesterol. Kwasy NNKT wspomagają również leczenie cukrzycy, otyłości, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność organizmu, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Orzechy włoskie są też doskonałym źródłem fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, a także żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy E (młodości) oraz B6 (biorącej udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek). Orzechy włoskie w 51,5 proc. składają się z tłuszczu a 10% z białka, dlatego są doskonałym wyborem dla wegetarian.

Składniki (przepis na dwie porcje):

  • Jajka – 4 sztuki
  • Pieczarki świeże – 250g
  • Pomidory świeże – 2 sztuki
  • Cebula świeża – 2 sztuki (ok. 50g)
  • Szczypiorek drobno posiekany – 2 łyżki
  • Orzechy włoskie drobno posiekane – 2 łyżki
  • Oregano suszone – 2 szczypty
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Oregano suszone – 2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
  • Masło klarowane – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksowałam z dodatkiem przypraw. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Wylałam masę jajeczną na patelnię i usmażyłam naleśniki. Cebulę i pieczarki pokroiłam w kostkę, doprawiłam solą, pieprzem i podsmażyłam na patelni z dodatkiem łyżki masła klarowanego. Na naleśniki wyłożyłam farsz pieczarkowy, pokrojone w plastry świeże pomidory, posiekany szczypiorek i orzechy włoskie. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Omlet z pieczarkami, pomidorami i orzechami włoskimi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Omlet z pieczarkami, pomidorami i orzechami włoskimi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl