Idealne na przyjemne niedzielne chwile, przekąskę na drugie śniadanie, małe co nieco do filiżanki ulubionej herbaty lub na hallowinową imprezę. Aromatyczne, mięciutkie i przepyszne. Koniecznie wypróbujcie.
Dynia — jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego. Zawiera beta-karoten – pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Ten cenny przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne oraz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to tylko 26 kcal). Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Poprawia także urodę dzięki zawartości witaminy E i prowitaminy A.
Składniki:
- Miąższ z dyni – 200 gram
- Marchewka – 150 gram
- Banan dojrzały – 1 sztuka
- Płatki owsiane – 100 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Napój roślinny – 1/4 szklanki
- Cynamon – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni piekłam w piekarniku przez 20 minut. Schłodzony przesypałam do pojemnika, dodałam startą na drobnych oczkach marchewkę, rozgniecionego banana, płatki owsiane, jajka, napój roślinny oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszałam. Uformowałam małe kulki, ułożyłam na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Upieczone wyłożyłam na talerz. Pycha!
Smacznego! 🙂