Orzechowe muffinki ze śliwkami i truskawkami

Co pomaga optymistycznie nastawić się na jesień? Otóż przepyszna, orzechowo-owocowa opowieść z dużą dawką witamin i słodyczy! Orzechowe muffinki ze śliwkami i truskawkami to must have jesiennego menu 🙂 .

Orzechowe muffinki ze śliwkami i truskawkami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Orzechy włoskie – są pyszną i niezwykle wartościową przekąską z uwagi na największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Kwasy te biorą udział w metabolizmie lipidów i dlatego spożywanie orzechów włoskich może uchronić przed miażdżycą, zmniejszyć skłonność do tworzenia się zakrzepów oraz obniżyć zły cholesterol. Kwasy NNKT wspomagają również leczenie cukrzycy, otyłości, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność organizmu, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Orzechy włoskie są też doskonałym źródłem fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, a także żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy E (młodości) oraz B6 (biorącej udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek). Orzechy włoskie w 51,5 proc. składają się z tłuszczu a 10% z białka, dlatego są doskonałym wyborem dla wegetarian. Dzięki sporej dawce selenu, fantastycznie poprawiają samopoczucie i dodają energii. Sprawiają, że optymistyczniej spoglądamy na świat. Garść pysznych i odżywczych orzechów to świetne antidotum na jesienne pochmurne smuteczki! 🙂

Składniki:

  • Mąka kukurydziana – 1 szklanka
  • Orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • Śliwki świeże – 6 sztuk + 2 do dekoracji
  • Truskawki świeże – 6 sztuk + 2 do dekoracji
  • Cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy lub inny) – 1 łyżeczka
  • Kardamon – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Dodałam cukier, drobno posiekane orzechy włoskie i kardamon. Jajka zmiksowałam z olejem. Wlałam do mąki z dodatkami, krótko wymieszałam łyżką. Dodałam drobno pokrojone śliwki i truskawki, przemieszałam. Ciastem napełniłam foremki na muffinki (wyłożone papilotkami) do 2/3 wysokości. Piekłam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Upieczone i ostudzone muffinki udekorowałam cząstkami świeżych śliwek oraz truskawek. Pycha!

Smacznego! 🙂

Orzechowe muffinki ze śliwkami i truskawkami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl