Nastała jesień, a wraz z nią cudowne jesienne skarby. Jednym z nich są pełne słonecznych barw jabłka. W naszym ogrodzie w tym sezonie nie ma ich zbyt wiele, ale na tyle wystarczająco, aby z powodzeniem posmakować smaku, aromatu i słodyczy. Zjeść na surowo, zrobić orzeźwiający koktajl, czy upiec pyszne ciasto. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu Ciasto z jabłkami. Jest bardzo aromatyczne, przyjemnie wilgotne, orzeźwiające i przepyszne. Fajny pomysł na weekendową domową słodkość 🙂 .
Składniki:
- Mąka kukurydziana – 1 szklanka
- Mąka jaglana – 1 szklanka
- Cukier trzcinowy – 1 szklanka
- Jabłka – 4 sztuki
- Jajka – 6 sztuk
- Olej rzepakowy – 8 łyżek
- Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 2 płaskie łyżeczki
Sposób przygotowania:
Jajka ubiłam z cukrem. Wlałam olej. Dodałam porcjami mąkę kukurydzianą i jaglaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w cienkie plasterki. Ciasto wlałam do natłuszczonej, wyłożonej pergaminem do pieczenia blaszki (36 x 34 cm). Na wierzchu ułożyłam jabłka. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂