
Wrzesień to sezon na fantastyczne, różnorodne grzyby. Jedni uwielbiają je zbierać, inni przygotowywać zdrowe i smaczne dania. Można oczywiście łączyć obie pasje 🙂 . Risotto z grzybami, soczewicą i marchewką to świetna propozycja na obiad lub kolację. Smak grzybów doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. To bardzo sycące, zdrowe i przepyszne danie. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Grzyby – w ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego nazywane są czasem „leśnym mięsem”. Niektóre gatunki (np. borowik szlachetny lub czubajka kania) dostarczają nawet 5,5 g białka/100g). Grzyby są bogate także w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. Głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Soczewica czerwona nasiona – 70 gram
- Ryż jaśminowy – 120 gram
- Marchewka – 200 gram
- Grzyby świeże (np. podgrzybki, borowiki, pieczarki) – 200 gram
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Pieprz czarny – 2 szczypty
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Tymianek – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Masło klarowane rozgrzałam na patelni. Dodałam pokrojone grzyby i chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam startą na tarce marchewkę, soczewicę i ryż jaśminowy. Wlałam wodę (do momentu przykrycia składników). Risotto gotowałam na małym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby wodę. Pod koniec gotowania dodałam przyprawy. Gotowe danie wyłożyłam na talerze, udekorowałam listkami szpinaku. Pycha!
Smacznego! 🙂


