Risotto z grzybami, soczewicą i marchewką

Wrzesień to sezon na fantastyczne, różnorodne grzyby. Jedni uwielbiają je zbierać, inni przygotowywać zdrowe i smaczne dania. Można oczywiście łączyć obie pasje 🙂 . Risotto z grzybami, soczewicą i marchewką to świetna propozycja na obiad lub kolację. Smak grzybów doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. To bardzo sycące, zdrowe i przepyszne danie. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .

Grzyby – w ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego nazywane są czasem „leśnym mięsem”. Niektóre gatunki (np. borowik szlachetny lub czubajka kania) dostarczają nawet 5,5 g białka/100g). Grzyby są bogate także w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. Głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Soczewica czerwona nasiona – 70 gram
  • Ryż jaśminowy – 120 gram
  • Marchewka – 200 gram
  • Grzyby świeże (np. podgrzybki, borowiki, pieczarki) – 200 gram
  • Masło klarowane – 2 łyżki
  • Pieprz czarny – 2 szczypty
  • Sól himalajska – 3 szczypty
  • Tymianek – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Masło klarowane rozgrzałam na patelni. Dodałam pokrojone grzyby i chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam startą na tarce marchewkę, soczewicę i ryż jaśminowy. Wlałam wodę (do momentu przykrycia składników). Risotto gotowałam na małym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby wodę. Pod koniec gotowania dodałam przyprawy. Gotowe danie wyłożyłam na talerze, udekorowałam listkami szpinaku. Pycha!

Smacznego! 🙂

Risotto z grzybami, soczewicą i marchewką. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Risotto z grzybami, soczewicą i marchewką. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl