Lato kojarzy się nie tylko ze słońcem, wodą i wakacjami. To także sezon największej palety barw pod postacią różnorodnych owoców i warzyw. To idealny czas na szaleństwa w kuchni, łączenie różnych smaków, tworzenie fantastycznych posiłków. Dzisiaj mam dla Was przepis na Sałatkę z bobem, nektarynką, pomidorkami papryczkowymi i sosem daktylowym. To mocno słoneczna, zdrowa i przepyszna kulinarna przygoda. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Bób – jest wyjątkowym letnim warzywem, idealnym zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Podobnie jak soczewica i soja, stanowi bogate źródło białka. W 100 g ugotowanego bobu znajduje się prawie 8 g białka. Bób to fantastyczny well przysmak. Ze względu na swoje wartości odżywcze (wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego, żelaza, kwasu foliowego, potasu oraz naturalnego sodu) pomaga redukować szkodliwy cholesterol, utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze oraz dbać o serce. Na długo daje uczucie sytości, zmniejsza chęć do podjadania oraz wspiera dbanie o sylwetkę.
Składniki (przepis na 1 porcję):
- Bób – 250 gram
- Nektarynka – 1 sztuka
- Pomidorki papryczkowe – 6 sztuk
- Szpinak – 20 gram
- Musztarda miodowa – 2 łyżki
- Syrop daktylowy 100% – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Cukier trzcinowy – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Bób ugotowałam w wodzie ze szczyptą soli i cukru trzcinowego. Po ostudzeniu obrałam i wyłożyłam na talerz. Dodałam liście świeżego szpinaku, pokrojoną w kostkę nektarynkę oraz połówki pomidorków papryczkowych. Musztardę miodową zmiksowałam z syropem daktylowym oraz oliwą z oliwek. Sosem skropiłam sałatkę. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂