
Kiedy z drzew spadają liście, jesienne krótsze dni przynoszą słońce lub deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na dynię. W sklepach i na targach nie sposób przejść obok niej obojętnie. Kusi pięknym kolorem i ciekawym kształtem. Właśnie wtedy przychodzi ochota na skosztowanie tego wyjątkowego przysmaku. Z dyni można bowiem przygotować wiele fantastycznych dań. Jednym z nich są pyszne i zdrowe Ciasteczka dyniowe. Idealne na halloweenową imprezę, przekąskę na drugie śniadanie lub małe co nieco do filiżanki ulubionej herbaty. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mali i duzi smakosze będą zachwyceni 🙂 .
Dynia — jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego. Zawiera beta-karoten – pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Ten cenny przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne oraz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to tylko 26 kcal). Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Poprawia także urodę dzięki zawartości witaminy E i prowitaminy A.
Skladniki (przepis na 15 sztuk):
- Dynia obrana – 300 gram.
- Jabłka – 2 sztuki
- Banan – 1 sztuka
- Płatki owsiane – 1 szklanka
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
- Siemię lniane – 2 łyżki
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Kardamon – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Dynię pokroiłam i ugotowałam na parze. Jabłka obrałam, wydrążyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Dynię, banana i jabłka zmiksowałam blenderem. Dodałam płatki owsiane, przyprawy i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszałam. Z masy uformowałam kulki, lekko spłaszczyłam i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka wyłożyłam na talerz. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .


