W sezonie jesienno zimowym warto postawić na posiłki, które skutecznie rozgrzeją organizm oraz dostarczą cennych składników mineralnych i witamin. Jednym z nich są pyszne i sycące zupy. Przygotowane ze świeżych jesiennych warzyw będą skarbnicą zdrowia i witalności dla organizmu. Dzisiejsza moja propozycja to Zupa pomidorowa z soczewicą. Dodatek rośliny strączkowej sprawia, że danie jest niezwykle zdrowe, sycące i przepyszne. Zupę można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Po powrocie z pracy będzie czekał przysmak, który na pewno Was rozgrzeje i zrelaksuje 🙂 .
Soczewica – to roślina strączkowa, posiadająca wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest skarbnicą białka, potasu i kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy i jest pomocna w leczeniu anemii. W swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania — przyswajalność mięsa wynosi 96 proc. Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na kilka minut przed końcem gotowania.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Pomidory – 3 sztuki (400 gram)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (200 gram)
- Cebula – 1/2 sztuki (60 gram)
- Czosnek – 1 ząbek
- Soczewica – 100 gram
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Szczypiorek posiekany – 4 łyżki
- Pieprz czarny – 4 szczypty
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Papryka czerwona mielona słodka – 3 łyżeczki
- Papryka czerwona mielona ostra – 3 szczypty
Sposób przygotowania:
Nasiona czerwonej soczewicy ugotowałam według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzałam masło klarowane. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory i paprykę. Całość smażyłam przez około 4 minuty. Następnie wlałam wodę i gotowałam do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodałam przyprawy. Zupę zblendowałam na gładki krem. Do zupy dodałam ugotowaną soczewicę. Rozlałam do miseczek i posypałam zielonym szczypiorkiem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂