Jesienne dni otulają nas różnokolorowymi barwami i cudami natury. Jednym z nich są soczyste i słodkie jabłka. Pełne urody, witamin i zdrowia. Warto włączyć je do codziennej diety, gdyż “jedno jabłko dziennie, trzyma doktora z daleka ode mnie”. Oprócz świeżych owoców warto także od czasu do czasu rozpieścić podniebienie smakowitym deserem. Jesienna domowa szarlotka będzie znakomitym wyborem. Pycha!
Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
Składniki:
- Mąka kukurydziana – 400 g
- Masło klarowane – 180 g
- Cukier trzcinowy – 150 g
- Żółtka – 3 sztuki
- Jogurt kokosowy – 1 łyżka
- Jabłka – 2 kg
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Kasza manna – 1 łyżka
- Cukier puder do posypania – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Mąkę, posiekane masło, cukier trzcinowy, żółtka i jogurt włożyłam do miski. Całość dokładnie wymieszałam i zarobiłam ciasto. Włożyłam je lodówki na 30 minut, aby stężało. Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Zmieszałam z kaszą manną, cynamonem i łyżką cukru trzcinowego. Ciasto podzieliłam na pół, rozwałkowałam. Jednym płatem wyłożyłam tortownicę. Na ciasto wyłożyłam jabłka, wyrównałam powierzchnię i przykryłam drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta nakłułam widelcem. Szarlotkę piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gorącą, rumianą posypałam cukrem pudrem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂