
Wakacje, uroczystości rodzinne, spotkania prywatne i zawodowe, stresowe sytuacje, wieczory przed telewizorem…. Takie chwile nierzadko kuszą słodkimi, tłustymi i kalorycznymi potrawami. Na efekty nie trzeba długo czekać. Nadprogramowe kilogramy, gorsze samopoczucie, spadek koncentracji, osłabienie, pogorszony stan włosów i skóry, problemy ze snem. Po jakimś czasie w głowie pojawiają się myśli o przejściu na dietę… Na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Ważne, aby zrobić to z głową i z nastawieniem długoterminowym. Jak zatem mądrze wrócić do zdrowych nawyków żywieniowych? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.
Jak mądrze wrócić do zdrowych nawyków żywieniowych?

- Jedz w miarę możliwości regularnie i w określonych porach (co 2-4h). Uregulujesz w ten sposób metabolizm, który nie będzie robił zapasów tłuszczu na czas bez jedzenia. Ważne jest także, aby śniadanie zjeść do godziny po przebudzeniu, nie podjadać pomiędzy posiłkami, a ostatni zjeść na ok. 2-3 godziny przed snem.
- Planuj posiłki na kilka dni. Unikniesz dzięki temu podjadania kalorycznych przekąsek, a dodatkowo zaoszczędzisz na jedzeniu, kupując tylko to, czego potrzebujesz.
- Postaw na różnorodność. Dieta składająca się z kilku produktów nie jest w stanie zapewnić wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, że im bardziej kolorowy będzie Twój talerz, tym mniejsze będzie potencjalne ryzyko powstania niedoborów pokarmowych.
- Wyeliminuj żywność wysoko przetworzoną i fast foody, które są zwykłymi produktami wysokokalorycznymi i źródłem pustych kalorii. Często są także źródłem cukrów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans lub soli, których spożycie zwiększa ryzyko rozwoju otyłości i groźnych chorób.
- Zmniejsz ilość spożywanego cukru, który nie zawiera żadnych wartości odżywczych tylko stanowi źródło pustych kalorii. Postaw na zdrowszą alternatywę słodyczy np. świeże i suszone owoce, bakalie, chipsy owocowe, lub własne domowe małe co nieco.
- Unikaj słodkich napojów. Zamień je na wysoko zmineralizowaną wodę, dzięki której zaopatrzysz organizm m.in. w wapń i magnez.
- Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie. Dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne, zapewniające jego prawidłowe funkcjonowanie.
- Zamień produkty z białej mąki na produkty pełnoziarniste. Postaw przede wszystkim na grube kasze (np. gryczana), brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
- Staraj się, aby Twoje posiłki były bogate w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Tłuszcze są niezbędne m.in. do prawidłowego przyswajania witamin. Możesz wybierać spośród różnych produktów np.: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy czy masło klarowane.
- Zwiększ swoją aktywność fizyczną. Częściej wychodź na spacery, wybieraj schody zamiast windy, zapisz się na siłownię lub zajęcia fitness. Aktywność fizyczna obniża poziom kortyzolu oraz pomaga rozładować codzienny stres, który często jest przyczyną podjadania. Nie szukaj wymówek. Znajdź taką aktywność, którą pokochasz, która będzie dla Ciebie „bratnią duszą”.
Zdrowie to nasz największy skarb, o który należy dbać systematycznie i codziennie. Warto nauczyć się zdrowo i smacznie gotować. Szukać nowych pomysłów, inspiracji i smaków kulinarnych. W kuchni można bowiem zdziałać cuda, które będą smaczne i pełne zdrowych składników dla naszego organizmu. Na zmiany nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Warto zacząć od małych kroków. Małe kroki = wielkie efekty. Powodzenia! 🙂
