Cukinia z kaszą gryczaną i serem feta

Uwielbiam jesień ze względu na magię kolorów przyrody oraz prawdziwy wysyp polskich warzyw. Jednym z nich jest smaczna i zdrowa cukinia. Królowa w mojej kuchni – jędrna, delikatna, słodkawa i kolorowa. Stanowi podstawę wielu pysznych potraw i dodatków. Doskonała do pieczenia, grillowania, smażenia, duszenia, marynowania oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej sałatki, zapiekanki, placuszki, leczo, zupy, a nawet ciasto. Świetna jest też faszerowana ulubionymi dodatkami. Cukinia z kaszą gryczaną i serem feta do genialny wybór dania na każdy dzień i każdą porę.

Cukinia – ze względu na walory smakowe i odżywcze znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w Polsce. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W 100 g świeżej cukinii jest tylko 21 kcal. Ma także niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie i zmagających się z cukrzycą. Cukinia zawiera witaminy C, A, K, PP, B1, beta-karoten, a także potas, żelazo i magnez. Zaletą warzywa jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Cukinie – 2 sztuki
  • Kasza gryczana – 50 gram
  • Ser feta – 30 gram
  • Cebula – 1 mała sztuka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Kiełki brokułu – 3 łyżki
  • Sól himalajska – 4 szczypty
  • Pieprz mielony – 3 szczypty

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotowałam na sypko. Umytą cukinię przekroiłam wzdłuż na pół. Łyżeczką usunęłam miąższ, by uzyskać łódeczkę. Miąższ pokroiłam w kostkę razem z cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i wsypałam posiekane warzywa. Smażyłam na złoto do miękkości. Doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodałam pokruszony ser feta i pokrojonego w kostkę pomidora. Przygotowanym farszem wypełniłam łódeczki cukinii. Ułożyłam w naczyniu do zapiekania i zapiekałam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowe danie wyłożyłam na talerz i posypałam kiełkami brokuła. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Cukinia z kaszą gryczaną i serem feta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Cukinia z kaszą gryczaną i serem feta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Cukinia z kaszą gryczaną i serem feta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl