Jesień to doskonały czas, by wzbogacić swoją dietę w sezonowe owoce i warzywa, które dostarczają mnóstwa witamin. Staram się, by były obecne w każdym posiłku. Na targach i w sklepach można znaleźć m.in. smakowite jabłka, gruszki, winogrona, cukinie, papryki, kalafiory, brokuły czy brukselki. Do codziennych posiłków dodaję często także dynię, która o tej porze roku jest najlepsza! Dzisiaj przepis na Kakaowy mus z dynią i migdałami. To deser o wyjątkowym smaku i z dużą dawką zdrowia. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Migdały – stanowią nieocenione źródło wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy E, B2, kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu. Zawierają również żelazo, cynk, miedź oraz witaminę B1. Migdały obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają wydolność mięśni oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Dynia obrana – 150 gram
- Banan – 1 sztuka
- Kakao gorzkie – 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki
- Cynamon mielony – 2 szczypty
- Migdały drobno pokrojone – 4 łyżki
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Dynię pokroiłam i ugotowałam na parze. Do pojemnika włożyłam ugotowaną i przestudzoną dynię, banana, kakao, cukier trzcinowy, sok z cytryny i cynamon. Całość dokładnie zbledowałam. Mus przełożyłam do pucharków i posypałam migdałami i wiórkami kokosowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂