Kakaowy mus z dynią i migdałami

Jesień to doskonały czas, by wzbogacić swoją dietę w sezonowe owoce i warzywa, które dostarczają mnóstwa witamin. Staram się, by były obecne w każdym posiłku. Na targach i w sklepach można znaleźć m.in. smakowite jabłka, gruszki, winogrona, cukinie, papryki, kalafiory, brokuły czy brukselki. Do codziennych posiłków dodaję często także dynię, która o tej porze roku jest najlepsza! Dzisiaj przepis na Kakaowy mus z dynią i migdałami. To deser o wyjątkowym smaku i z dużą dawką zdrowia. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .

Migdały – stanowią nieocenione źródło wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy E, B2, kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu. Zawierają również żelazo, cynk, miedź oraz witaminę B1. Migdały obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają wydolność mięśni oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Dynia obrana – 150 gram
  • Banan – 1 sztuka
  • Kakao gorzkie – 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki
  • Cynamon mielony – 2 szczypty
  • Migdały drobno pokrojone – 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Dynię pokroiłam i ugotowałam na parze. Do pojemnika włożyłam ugotowaną i przestudzoną dynię, banana, kakao, cukier trzcinowy, sok z cytryny i cynamon. Całość dokładnie zbledowałam. Mus przełożyłam do pucharków i posypałam migdałami i wiórkami kokosowymi. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Kakaowy mus z dynią i migdałami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Kakaowy mus z dynią i migdałami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Kakaowy mus z dynią i migdałami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl