Macie ochotę na coś pysznego i szalonego? Jeśli tak, to dzisiaj mam dla Was przepis z wykorzystaniem owoców, które możecie kupić w sklepie przez cały rok. Mowa o gruszkach, które wybornie smakują na surowo, ale są także wspaniałe w połączeniu z innymi produktami. Gruszki zapiekane z miodem, serem pleśniowym i orzechami to ciekawe i smakowite danie, które wykorzystacie na każdą okazję. Aromatyczne i orzeźwiające z pyszną, chrupiącą skórką. Pychotka, którą pokochacie w mgnieniu oka .
Gruszki – to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Zawierają witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Poza tym są bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Znajdziemy w nich także kwasy owocowe – jabłkowy i cytrynowy, węglowodany, pektyny, błonnik i olejki eteryczne. Gruszki powinny być częstym składnikiem zdrowej diety. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Więcej o zdrowych właściwościach gruszek można przeczytać TUTAJ.
Składniki:
- Gruszki – 2 sztuki
- Ser pleśniowy – 4 plastry
- Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki
- Miód – 4 łyżki
- Syrop klonowy – 2 łyżki
- Masło klarowane – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Gruszki umyłam, przekroiłam na pół, łyżką wydrążyłam gniazda nasienne. Połówki gruszek ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem klarowanym. Polałam miodem, syropem klonowym. Na wierzchu ułożyłam plastry sera pleśniowego i posiekane orzechy. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekałam przez 30 minut, aż gruszki zmiękły, a ser ładnie się zarumienił. Upieczone gruszki ułożyłam na talerzu, udekorowałam świeżymi plasterkami sera pleśniowego oraz orzechami włoskimi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂