
Z czym najczęściej kojarzą się ciasteczka? Mają chrupać, pięknie pachnieć, być poręczną i wygodną przekąską w domu, w pracy, w szkole, w podróży. Do tego powinny być obowiązkowo zdrowe i pyszne. Jak sobie poradzić z takimi zachciankami? Jest na to sposób! W ramach naszego wiosennego wyzwania Zmiana na ZDROWIE!
mam dla Was przepis na wyjątkowe Ciasteczka z marchewką, buraczkiem, jabłkiem i nasionami chia. Są łatwe w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Idealne dla małych i dużych smakoszy. Pychotka!
.
Owoce i warzywa – są jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie poprawiają odporność organizmu. Są znakomitym zamiennikiem słodyczy. Występujący w owocach i warzywach błonnik syci na długo, poprawia trawienie, chroni przed nadwagą i otyłością. Jedzenie owoców i warzyw korzystnie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie, chroni przed miażdżycą, a także przed wieloma innymi chorobami cywilizacyjnymi. Dzięki owocom i warzywom na długo zachowamy piękny wygląd. Witaminy i minerały poprawią stan naszej skóry i włosów, dzięki czemu dłużej będziemy się cieszyli młodzieńczym wyglądem. Codzienne spożywanie owoców i warzyw to gwarancja smaku, energii i dobrego samopoczucia.
Składniki (przepis na 20 sztuk):
- Marchewka – 300 g
- Buraczki – 150 g
- Jabłko – 200 g
- Jajko – 1 sztuka
- Nasiona chia – 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżka
- Cynamon – 2 szczypty
- Kardamon – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Marchewkę, buraczki i jabłko starłam na tarce o średnich oczkach. Dodałam jajko, nasiona chia, cukier trzcinowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Uformowałam płaskie ciasteczka i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 60 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe! Pycha
Smacznego! 🙂 .


