
Truskawki, truskaweczki, truskawusie. Kto ich nie kocha za smak, za słodycz, za radość, za zdrowie, które dają małym i dużym smakoszom. Tegoroczny sezon truskawkowy już się rozpoczął. Korzystajmy z niego jak najczęściej, kosztując owoców w różnych ciekawych i wybornych kombinacjach kulinarnych. Na start sezonu proponuję pyszny i orzeźwiający Koktajl truskawkowy z bazylią. Pychotka! .
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają także na serce obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, polepszają trawienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Truskawki świeże – 200 g
- Banany – 2 sztuki
- Gruszka dojrzała – 1 sztuka
- Bazylia świeża – 2 liście
- Sok z cytryny -1 łyżka
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 1 szklanka
- Woda – 1 szklanka
- Truskawki i listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Truskawki, banany i gruszkę zblendowałam z mlekiem sojowym, wodą, bazylią i sokiem z cytryny. Koktajl rozlałam do wysokich szklanek i udekorowałam świeżymi truskawkami i bazylią. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .
#ZmianaNaZdrowie




