W tym roku nasze drzewa śliwkowe mają mnóstwo owoców. Do tego są wyjątkowo słodkie i jak zawsze bardzo smaczne. Wypiek ze śliwkami z własnego ogrodu to wyjątkowy przysmak, który uwielbiam przygotowywać. Cudowny zapach, który roznosi się po całym domu, jest nie do zastąpienia. Dzisiaj mam dla Was przepis na Ciasto kakaowe ze śliwkami i kruszonką. Delikatne, puszyste, przyjemnie orzeźwiające i przepyszne. Rozkoszna słodycz, której nikt nie odmówi i na jednej porcji nie poprzestanie. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
ŚLIWKI — zawierają ogrom składników wspierających zdrowie organizmu. Są cennym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Śliwki są też bogate w potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, polifenole oraz błonnik. Dzięki zawartych w owocach węglowodanach prostych dodają siły i chęci do działania. Przyspieszają też przemianę materii i chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Wspaniale wpływają na urodę. Pod wpływem zawartych w owocach składników odżywczych skóra ulega wygładzeniu, nabiera zdrowego kolorytu oraz apetycznego wyglądu.
Czy wiecie, że KAKAO jest doskonałe na stres, dobry nastrój i libido? To genialny afrodyzjak. W przepisie są dwie łyżki, ale można poszaleć i dodać nieco więcej ?.
Składniki:
- Śliwki – 750 gram
- Masło – 150 gram
- Cukier trzcinowy drobny – 250 gram
- Cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) – 16 gram
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Jajka – 3 sztuki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Mąka kukurydziana – 2 szklanki
- Kakao – 2 łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kruszonka:
- Masło – 50 gram
- Cukier trzcinowy – 50 gram
- Mąka kukurydziana – 100 gram
Sposób przygotowania:
Śliwki umyłam, osuszyłam. Każdą przekroiłam na pół, usunęłam pestkę. Masło utarłam z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, jajkami i sokiem z cytryny. Połączyłam z oliwą, mąką kukurydzianą, kakao i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarowałam masłem, lekko oprószyłam mąką kukurydzianą. Przełożyłam do niej ciasto. W ciasto wcisnęłam część śliwek, resztę ułożyłam na wierzchu skórką do dołu. Posypałam przygotowaną kruszonką. Piekłam 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam do ostudzenia. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .