
Macie ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie lekkiego i szybkiego w przygotowaniu? Gruszki w cieście francuskim z miodem i cynamonem będą doskonałym pomysłem. Deser przyjemnie pachnie jesienią z nutką cynamonu i miodu. Jest idealny na każdy dzień. Koniecznie przygotujcie i zaserwujcie swoim domownikom 🙂 .
Gruszki – to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Zawierają witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Poza tym są bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Znajdziemy w nich także kwasy owocowe – jabłkowy i cytrynowy, węglowodany, pektyny, błonnik i olejki eteryczne. Gruszki powinny być częstym składnikiem zdrowej diety. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Więcej o zdrowych właściwościach gruszek można przeczytać TUTAJ.
Składniki:
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Gruszki – 6 sztuk
- Miód – 3 łyżki
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Powidła śliwkowe – 6 łyżeczek
- Białko jajka – 1 sztuka
- Cukier puder – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Gruszki wraz z ogonkami gotowałam w wodzie około 5 minut. Po ugotowaniu obrałam ze skórki i skropiłam sokiem z cytryny. Ciasto francuskie pokroiłam na 6 kwadratów. Wyłożyłam nimi foremki żaroodporne (ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremek). Do każdej foremki włożyłam po łyżeczce powideł śliwkowych oraz gruszkę. Polałam ją miodem wymieszanym z syropem klonowym i cynamonem. Ciasto na brzegach foremek posmarowałam białkiem. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Ostudzone oprószyłam cukrem pudrem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂



