
Czy wiecie, że płatki róż to niedoceniony well produkt? Wiele osób sięga po drogie zagraniczne superfoods, tymczasem w polskich sklepach można znaleźć skarb z bogatą zawartością substancji antyoksydacyjnych oraz witaminy C. Płatki róż warto włączyć do diety w okresie jesienno-zimowym tak, aby wzmocnić organizm oraz ustrzec przed przeziębieniem i chorobami. Płatki jaglane z borówkami i płatkami róż będą doskonałą propozycją na dobre rozpoczęcie dnia. Warto podarować swojemu ciału wspaniały smak, wyjątkową dawkę witamin, koloru i dobrego samopoczucia 🙂 .
Płatki róż – mają przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Zawierają flawonoidy i antocyjany, czyli roślinne substancje antyoksydacyjne, którym rośliny zawdzięczają swoją barwę. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Róże są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Niwelują również bóle menstruacyjne oraz objawy biegunki. Z płatków róż można przygotować pyszną herbatę, konfiturę, nalewkę czy syrop. Będą również wybornym dodatkiem do jaglanki, owsianki oraz wypieków. Płatki róży nadają daniom piękny wygląd, cudowny różany smak i aromat.
Składniki:
- Płatki jaglane – 100 gram
- Napój roślinny np. migdałowy – 1 szklanka
- Woda – 1/2 szklanki
- Nasiona chia – 2 łyżki
- Borówki amerykańskie – 100 gram
- Płatki róż suszone – 3 łyżki
- Syrop klonowy – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyłam płatki jaglane, napój roślinny, wodę i nasiona chia. Całość gotowałam ok. 10 minut. Jaglankę wyłożyłam do miseczek. Na wierzch ułożyłam borówki i płatki róż, polałam syropem klonowym. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



.