Za oknem jesienna pogoda, a na well talerzu dużo letniego słońca. Właśnie teraz warto postarać się, aby codzienny talerz był pełen koloru, zapachu i ciepła. Aby dawał dużo witamin, zdrowia i dobrego samopoczucia. Aby chronił organizm przed przeziębieniem i chorobami. Wszystko te wartości znajdziecie w Sałatce z grillowanym halloumi i owocami. Delikatny cypryjski ser cudownie łączy się z orzechowym smakiem rukoli oraz orzeźwiającą słodyczą owoców. To danie sprawdzi się o każdej porze dnia. Koniecznie wypróbujcie.
Ser halloumi – wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Oryginalny ser halloumi produkowany jest tylko na Cyprze. Jest nie tylko smaczny, ale posiada wiele składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Jest również cennym źródłem fosforu, magnezu, potasu, sodu i wapnia. To wyjątkowy ser, gdyż można go jeść na surowo, a także z powodzeniem piec i grillować, bez zmiany jego struktury. Ser cypryjskiego pochodzenia znakomicie sprawdzi się o każdej porze dnia. Grillowany pasuje do świeżych sałatek (zarówno na słodko, jak i wytrwanie) oraz kanapek. Można go smażyć w panierce, zapiekać na pizzy i dodawać do makaronów czy ravioli.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ser halloumi – 200 gram
- Rukola – 50 gram
- Figi świeże – 4 sztuki
- Brzoskiwnia – 1 sztuka
- Śliwki – 2 sztuki
- Kiełki rzodkiewki – 1 łyżeczka
- Syrop klonowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ser halloumi pokroiłam w kostkę i zarumieniłam na patelni grillowej. Na talerzu ułożyłam rukolę, ćwiartki figi, pokrojone w kostkę brzoskwinię i śliwki. Sałatkę posypałam kiełkami rzodkiewki oraz skropiłam syropem klonowym. Gotowe! Pycha