Sałatka z grillowanym halloumi i owocami

Za oknem jesienna pogoda, a na well talerzu dużo letniego słońca. Właśnie teraz warto postarać się, aby codzienny talerz był pełen koloru, zapachu i ciepła. Aby dawał dużo witamin, zdrowia i dobrego samopoczucia. Aby chronił organizm przed przeziębieniem i chorobami. Wszystko te wartości znajdziecie w Sałatce z grillowanym halloumi i owocami. Delikatny cypryjski ser cudownie łączy się z orzechowym smakiem rukoli oraz orzeźwiającą słodyczą owoców. To danie sprawdzi się o każdej porze dnia. Koniecznie wypróbujcie.

Ser halloumi – wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Oryginalny ser halloumi produkowany jest tylko na Cyprze. Jest nie tylko smaczny, ale posiada wiele składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Jest również cennym źródłem fosforu, magnezu, potasu, sodu i wapnia. To wyjątkowy ser, gdyż można go jeść na surowo, a także z powodzeniem piec i grillować, bez zmiany jego struktury. Ser cypryjskiego pochodzenia znakomicie sprawdzi się o każdej porze dnia. Grillowany pasuje do świeżych sałatek (zarówno na słodko, jak i wytrwanie) oraz kanapek. Można go smażyć w panierce, zapiekać na pizzy i dodawać do makaronów czy ravioli.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Ser halloumi – 200 gram
  • Rukola – 50 gram
  • Figi świeże – 4 sztuki
  • Brzoskiwnia – 1 sztuka
  • Śliwki – 2 sztuki
  • Kiełki rzodkiewki – 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ser halloumi pokroiłam w kostkę i zarumieniłam na patelni grillowej. Na talerzu ułożyłam rukolę, ćwiartki figi, pokrojone w kostkę brzoskwinię i śliwki. Sałatkę posypałam kiełkami rzodkiewki oraz skropiłam syropem klonowym. Gotowe! Pycha

Sałatka z grillowanym halloumi i owocami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z grillowanym halloumi i owocami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z grillowanym halloumi i owocami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl