Ciasto z jabłkami i makiem

Jabłka są prawdziwie cudownym, jesiennym skarbem. W tym roku w naszym ogrodzie jest ich wyjątkowy urodzaj. Słodkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Aż chce się przygotować z nich wyjątkowe kulinarne rarytasy. Dzisiaj mam dla Was przepis na Ciasto z jabłkami i makiem. Połączenie smaków sprawia, że deser przyjemnie rozpływa się w ustach. Polecam, warto przygotować i skosztować 🙂 .

Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych.

Składniki:

  • Jabłka – 1 kg
  • Mak niebieski mielony – 200 gram
  • Masło klarowane – 100 gram
  • Mąka kukurydziana – 7 łyżek
  • Cukier trzcinowy – 180 gram
  • Jajka – 5 sztuk
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Wiórki kokosowe – 100 gram

Sposób przygotowania:

Z jajek oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem trzcinowym i masłem klarowanym, następnie dodałam mak i proszek do pieczenia. Całość zmiksowałam, dodając cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą. Umyte jabłka obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne, starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do ciasta. Białka ubiłam na sztywno i delikatnie wymieszałam z ciastem. Masę wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po ostudzeniu posypałam wiórkami kokosowymi. Gotowe! Pycha!

Smacznego! 🙂

Ciasto z jabłkami i makiem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Ciasto z jabłkami i makiem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Jabłka z naszego ogrodu