Jabłka są prawdziwie cudownym, jesiennym skarbem. W tym roku w naszym ogrodzie jest ich wyjątkowy urodzaj. Słodkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Aż chce się przygotować z nich wyjątkowe kulinarne rarytasy. Dzisiaj mam dla Was przepis na Ciasto z jabłkami i makiem. Połączenie smaków sprawia, że deser przyjemnie rozpływa się w ustach. Polecam, warto przygotować i skosztować 🙂 .
Jabłka – skrywają w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, chroniącego przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłka polecane są w przypadku wielu dolegliwości, ale przede wszystkim wspierają ogólną odporność organizmu, dzięki czemu staje się bardziej odporny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
Składniki:
- Jabłka – 1 kg
- Mak niebieski mielony – 200 gram
- Masło klarowane – 100 gram
- Mąka kukurydziana – 7 łyżek
- Cukier trzcinowy – 180 gram
- Jajka – 5 sztuk
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Wiórki kokosowe – 100 gram
Sposób przygotowania:
Z jajek oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem trzcinowym i masłem klarowanym, następnie dodałam mak i proszek do pieczenia. Całość zmiksowałam, dodając cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą. Umyte jabłka obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne, starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do ciasta. Białka ubiłam na sztywno i delikatnie wymieszałam z ciastem. Masę wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po ostudzeniu posypałam wiórkami kokosowymi. Gotowe! Pycha!
Smacznego! 🙂