
Lubicie śniadaniowe omlety? Przygotowałam dla Was przepis, dzięki któremu poznacie jego inne ciekawe oblicze! Kolorowe, aromatyczne, pełne koloru i słońca. Dutch baby, czyli pieczony amerykański omlet jest idealny na jesienne chłodne dni. Pełny witamin i zdrowia. Spróbujcie sami! 🙂 .
Płatki kokosowe – to zdrowa, wysokoenergetyczna i smaczna przekąska, która jest naturalnym źródłem błonnika, białka oraz mikroelementów takich jak żelazo, mangan, selen czy potas. Znajdziemy w nich również witaminę C, aminokwasy oraz kwas foliowy. Płatki kokosowe powstają poprzez krojenie owocu kokosa na drobne plastry. Są zdrowym dodatkiem do wielu potraw i wypieków. Doskonałe także do spożycia na surowo.
Składniki (przepis na 1 porcję):
- Jajka – 3 sztuki
- Mąka kukurydziana – 2/3 szklanki
- Masło klarowane rozpuszczone – 3 łyżki
- Napój sojowy – 1/4 szklanki
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Konfitura z brzoskwini – 3 łyżki
- Suszone płatki kokosa – 1 łyżka
- Owoce świeże: winogrona, kiwi, figi, śliwki
- Listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Patelnię włożyłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki na omlet tj. jajka, mąkę kukurydzianą, napój sojowy i cukier trzcinowy zmiksowałam krótko w misce. Patelnię wyjęłam z piekarnika, wlałam rozpuszczone masło, następnie ciasto. Wstawiłam ponownie do piekarnika i piekłam 20 minut. Upieczony omlet podałam z konfiturą z brzoskwiń, płatkami kokosowymi, owocami i listkiem mięty. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



