Dni są coraz chłodniejsze, zatem warto z większą mocą zadbać o energetyczne i zwiększające odporność posiłki. Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami są doskonałe o każdej porze dnia. Idealne dla każdego, kto na co dzień dba o zdrową dietę. Wysokobiałkowe, aromatyczne i do tego tak pyszne, że dokładki podczas kulinarnej uczty są murowane. Polecam przygotować od razu większą ilość 🙂 .
Mozzarella – jednym z najważniejszych powodów, dla których mozzarella jest zalecana w zdrowej diecie, jest jej wysoka zawartość białka: ponad 22 g białka na każde 100 g świeżego sera. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, na którym szczególnie mocno opiera się układ odpornościowy. Aminokwasy tworzące białko pomagają także syntetyzować neuroprzekaźniki mózgu i bezpośrednio wpływają na funkcje poznawcze (pamięć, uczenie się, myślenie, uwaga), a także na nastrój, apetyt, sen i ogólnie na zdrowie psychiczne.
Składniki:
- Ser biały półtłusty – 400 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka kukurydziana – 150 gram
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Mleko roślinne – 120 ml
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Pomidory – 2 sztuki
- Mozzarella – 2 kulki
- Ser kozi – 2 plastry
Sposób przygotowania:
Ser zmiksować z jajkami, mąką kukurydzianą, sodą oczyszczoną, mlekiem roślinnym i solą. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać porcję ciasta i formować niewielkie placuszki. Piec z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na upieczonych placuszkach ułożyć plastry mozzarelli i pomidora. Całość posypać startym kozim serem. Udekorować świeżymi listkami mięty lub bazylii. Gotowe! Pycha! ?
Smacznego! 🙂