
Dni są coraz chłodniejsze, zatem warto z większą mocą zadbać o energetyczne i zwiększające odporność posiłki. Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami są doskonałe o każdej porze dnia. Idealne dla każdego, kto na co dzień dba o zdrową dietę. Wysokobiałkowe, aromatyczne i do tego tak pyszne, że dokładki podczas kulinarnej uczty są murowane. Polecam przygotować od razu większą ilość 🙂 .
Czy wiecie, że białko jest jednym z najważniejszych elementów codziennej zdrowej diety? Buduje, reguluje i wzmacnia organizm. Jednym z bogatych źródeł białka są BIAŁKA JAJ od FARMA BIAŁKA. W 100% naturalne, bez żadnych dodatków i konserwantów. Wygodne, łatwe w użyciu i wyprodukowane w stylu eko, bo butelka nadaje się do recyklingu. WOW! To jest dopiero well produkt!
Składniki:
- Ser biały półtłusty – 400 gram
- Jajko – 1 sztuka
- Białka jaj od FARMA BIAŁKA – 70 gram
- Mąka kukurydziana – 150 gram
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Mleko roślinne – 120 ml
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Pomidory – 2 sztuki
- Mozzarella – 2 kulki
- Ser kozi – 2 plastry
Sposób przygotowania:
Ser zmiksować z jajkiem, białkiem jaj, mąką kukurydzianą, sodą oczyszczoną, mlekiem roślinnym i solą. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać porcję ciasta i formować niewielkie placuszki. Piec z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na upieczonych placuszkach ułożyć plastry mozzarelli i pomidora. Całość posypać startym kozim serem. Udekorować świeżymi listkami mięty lub bazylii. Gotowe! Pycha! ?
Smacznego! 🙂


