Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami

Dni są coraz chłodniejsze, zatem warto z większą mocą zadbać o energetyczne i zwiększające odporność posiłki. Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami są doskonałe o każdej porze dnia. Idealne dla każdego, kto na co dzień dba o zdrową dietę. Wysokobiałkowe, aromatyczne i do tego tak pyszne, że dokładki podczas kulinarnej uczty są murowane. Polecam przygotować od razu większą ilość 🙂 .

Mozzarella – jednym z najważniejszych powodów, dla których mozzarella jest zalecana w zdrowej diecie, jest jej wysoka zawartość białka: ponad 22 g białka na każde 100 g świeżego sera. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, na którym szczególnie mocno opiera się układ odpornościowy. Aminokwasy tworzące białko pomagają także syntetyzować neuroprzekaźniki mózgu i bezpośrednio wpływają na funkcje poznawcze (pamięć, uczenie się, myślenie, uwaga), a także na nastrój, apetyt, sen i ogólnie na zdrowie psychiczne.

Składniki:

  • Ser biały półtłusty – 400 gram
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka kukurydziana – 150 gram
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka 
  • Mleko roślinne – 120 ml
  • Sól himalajska – 1 szczypta
  • Masło klarowane – 2 łyżki 
  • Pomidory – 2 sztuki
  • Mozzarella – 2 kulki
  • Ser kozi – 2 plastry

Sposób przygotowania:

Ser zmiksować z jajkami, mąką kukurydzianą, sodą oczyszczoną, mlekiem roślinnym i solą. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać porcję ciasta i formować niewielkie placuszki. Piec z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na upieczonych placuszkach ułożyć plastry mozzarelli i pomidora. Całość posypać startym kozim serem. Udekorować świeżymi listkami mięty lub bazylii. Gotowe! Pycha! ?

Smacznego! 🙂

Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl