Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami

Dni są coraz chłodniejsze, zatem warto z większą mocą zadbać o energetyczne i zwiększające odporność posiłki. Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami są doskonałe o każdej porze dnia. Idealne dla każdego, kto na co dzień dba o zdrową dietę. Wysokobiałkowe, aromatyczne i do tego tak pyszne, że dokładki podczas kulinarnej uczty są murowane. Polecam przygotować od razu większą ilość 🙂 .

Czy wiecie, że białko jest jednym z najważniejszych elementów codziennej zdrowej diety? Buduje, reguluje i wzmacnia organizm. Jednym z bogatych źródeł białka są BIAŁKA JAJ od FARMA BIAŁKA. W 100% naturalne, bez żadnych dodatków i konserwantów. Wygodne, łatwe w użyciu i wyprodukowane w stylu eko, bo butelka nadaje się do recyklingu. WOW! To jest dopiero well produkt! 

Składniki:

  • Ser biały półtłusty – 400 gram
  • Jajko – 1 sztuka
  • Białka jaj od FARMA BIAŁKA – 70 gram
  • Mąka kukurydziana – 150 gram
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka 
  • Mleko roślinne – 120 ml
  • Sól himalajska – 1 szczypta
  • Masło klarowane – 2 łyżki 
  • Pomidory – 2 sztuki
  • Mozzarella – 2 kulki
  • Ser kozi – 2 plastry

Sposób przygotowania:

Ser zmiksować z jajkiem, białkiem jaj, mąką kukurydzianą, sodą oczyszczoną, mlekiem roślinnym i solą. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać porcję ciasta i formować niewielkie placuszki. Piec z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na upieczonych placuszkach ułożyć plastry mozzarelli i pomidora. Całość posypać startym kozim serem. Udekorować świeżymi listkami mięty lub bazylii. Gotowe! Pycha! ?

Smacznego! 🙂

Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Serowe placuszki z mozzarellą i pomidorami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl