Jajka z wędzonym tofu i winogronowymi pająkami

Ten pyszny i zdrowy rarytas zrobiłam podczas ostatniego domowego halloween. Smakowały wszystkim wybornie, dlatego warto zapisać sobie ten przepis i wykorzystywać na różne okazyjne spotkania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. A efekt fantastyczny! 🙂

Czy wiecie, że w skórce ciemnych winogron występuje występuje resweratrol – flawonoid wykazujący silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antyrakowe? Resweratrol ma działanie wydłużające życie, co udowodnione zostało w licznych badaniach. Warto jeść ten jesienny przysmak jak najczęściej!

Składniki:

  • Jajka – 5 sztuk
  • Tofu wędzone – 100 gram
  • Jogurt kokosowy – 1 łyżka
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Pieprz czarny – 2 szczypty
  • Winogrona czarne do dekoracji
  • Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowałam na twardo. Żółtka zblendowałam z wędzonym tofu, jogurtem i przyprawami. Pastą nadziałam połówki białek. Z winogron zrobiłam małe pająki. Ułożyłam na talerzu posypanym kiełkami rzodkiewki. Pycha! ?

Smacznego! 🙂

Jajka z wędzonym tofu i winogronowymi pająkami. Przepis i zdjęcia WellJaTymy.pl
Jajka z wędzonym tofu i winogronowymi pająkami. Przepis i zdjęcia WellJaTymy.pl