Co powiecie na wegetariańskie wiosenne danie pełne smaku, koloru i słońca? Warto wzbogacić codzienny jadłospis różnokolorowymi warzywami. Każda barwa to kopalnia witamin, zdrowia, energii i dobrego samopoczucia. Cukinia w sezamowej panierce z jogurtem kokosowym to niecodzienne połączenie, które warto wypróbować. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne o każdej porze dnia. Smakuje orzeźwiającą wiosną, cieszy nadchodzącym gorącym latem 🙂 .
Sezam – inaczej zwany kunżutem, jest jedną z najstarszych roślin oleistych na całym świecie. Ziarna sezamu są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają żelazo (niezbędne w produkcji czerwonych krwinek), wapń (budulec kości i zębów), magnez (usprawnia działanie układu krwionośnego, poprawia pamięć), cynk (obniża poziom cholesterolu, polepsza płodność), miedź (przeciwdziała starzeniu się organizmu, poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry). Sezam jest bogaty w błonnik pokarmowy. Doskonale stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jest także cennym źródłem tryptofanu, który wpływa na lepszą jakość snu. Ziarna sezamu pozwalają również zachować dobry nastrój, zapobiegają depresji i stanom lękowym
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Cukinia – 1 sztuka, ok. 300 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Sezam nasiona – 4 łyżki
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 3 szczypty
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Jogurt kokosowy – 6 łyżek
- Kiełki brokuła – 2 łyżki
- Pomidory papryczkowe – 20 sztuk
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroiłam na plastry. Jajka wbiłam do miski i wymieszałam z przyprawami. Na talerz wsypałam sezam. Plastry cukinii obtoczyłam w jajku, a następnie w sezamie. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Cukinię smażyłam pod przykryciem z obu stron, aż stała się miękka, a panierka chrupka. Gotową wyłożyłam na talerz. Podałam z jogurtem kokosowym, kiełkami brokuła i pomidorkami papryczkowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂