Cukinia jest jednym z moich ulubionych letnich warzyw. Delikatna i zdrowa stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Obecnie sezon na cukinię w pełni, dlatego warto oddać się kulinarnym szaleństwom i przygotować z niej coś pysznego. Cukinia z serem feta, mozzarellą, pomidorami i orzechami nerkowca będzie świetnym pomysłem na letni obiad lub kolację. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Cukinia – ze względu na walory smakowe i odżywcze znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w Polsce. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W 100 g świeżej cukinii jest tylko 21 kcal. Ma także niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie i zmagających się z cukrzycą. Cukinia zawiera witaminy C, A, K, PP, B1, beta-karoten, a także potas, żelazo i magnez. Zaletą warzywa jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Cukinia – 2 sztuki
- Ser feta – 2 plastry
- Mozzarella – 125 gram
- Pomidory – 2 sztuki
- Orzechy nerkowca – 16 sztuk
- Ogórek świeży – 1/2 sztuki
- Zioła prowansalskie – 4 szczypty
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Pietruszka natka
Sposób przygotowania:
Umyte cukinie przekroiłam na pół, wydrążyłam środek. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam przez 15 minut. Następnie każdą połówkę posypałam pokruszonym serem feta, ułożyłam plastry mozzarelli i plastry pomidora. Posypałam solą i ziołami prowansalskimi. Ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyłożyłam na talerze, udekorowałam plasterkami świeżego ogórka, orzechami nerkowca i natką pietruszki. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂