
Cynamon cejloński to pięknie pachnąca i mająca wyjątkowy smak przyprawa, która przywołuje na myśl zarówno zimowe, jak i letnie klimaty. Nie bez przyczyny w starożytnym Egipcie nazywano go „synem gorącego słońca” ponieważ wspaniale rozgrzewa ciało i wywołuje uśmiech na twarzy. Warto zaprzyjaźnić się z cynamonem cejlońskim i używać w kuchni jak najczęściej, bo to prawdziwie słoneczna inwestycja w zdrowie.
Odmiany cynamonu
Wśród odmian cynamonu możemy wyróżnić dwie najbardziej znane:
- Cynamon zwykły (Cinnamonum cassia) – występuje w Chinach oraz w Birmie. Pozyskiwany jest z drzewa zwanego cynamonowcem wonnym. To jedna z najpopularniejszych i najtańszych odmian cynamonu na świecie. Ma drażniący, piekący smak. Z badań wynika, że ma w swoim składzie prawie 5% kumaryny, która może działać toksycznie.
- Cynamon cejloński (Cinnamonum verum) – pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz z krajów tropikalnych. Pozyskuje się go z drzewa zwanego cynamonowcem cejlońskim, które może osiągnąć nawet 10 m wysokości. Ma jasny, momentami złoty kolor. Charakteryzuje się niesamowitym zapachem i niezwykle delikatnym smakiem. Cynamon cejloński ma w swoim składzie 150 razy mniej kumaryny, tylko ok. 0,04%. Decydując się na zakup cynamonu, zdecydowanie warto wybrać cynamon cejloński, który będzie doskonałą inwestycją w zdrowie.
Właściwości cynamonu cejlońskiego

- Najważniejszy składnik w cynamonie to aldehyd cynamonowy, który hamuje rozwój komórek nowotworowych, wspomaga oczyszczanie organizmu, oraz jego regenerację. W swoim składzie zawiera witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk oraz sód.
- Spożywanie cynamonu pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. To dobry wybór dla osób chorych na cukrzycę typu II, ponieważ pomaga obniżyć poziom cukru i uwrażliwić komórki organizmu na insulinę.
- Cynamon ma korzystny wpływ na trawienie. Pomaga w zespole jelita drażliwego, przy problemach z zaparciami, wzdęciami i nudnościami. Wyciąg z kory cynamonowca chroni przed wrzodami żołądka i łagodzi nadkwaśność w przełyku.
- Spożywanie cynamonu pozytywnie wpływa na płytki krwi, zapobiega powstawaniu zmian zakrzepowych przy różnych urazach.
- Według amerykańskich badań zawarte w cynamonie substancje takie jak aldehyd i epkitechina mogą opóźnić występowanie choroby Alzheimera oraz odwrócić zmiany pojawiające się w mózgu osób chorych na Parkinsona.
- Przyprawa ma również silne właściwości przeciwutleniające, obniża poziom poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego. Według badań cynamon działa skuteczniej niż witamina E, jeśli chodzi o usuwanie wolnych rodników.
- Herbata z dodatkiem cynamonu to idealne antidotum na jesienno-zimowe infekcje. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębień, kataru, problemów z zatokami czy infekcji dróg oddechowych.
- Cynamon przyspiesza spalanie tłuszczu oraz przemianę materii. Jest doskonałym wyborem dla osób dbającym o linię. Warto dodać go do ulubionych potraw i gorących, zimowych napojów.
- Cynamon jest naturalnym idealnym afrodyzjakiem na zimowe wieczory we dwoje. Rozgrzewa, usuwa zmęczenie, relaksuje, pobudza krążenie i dodaje sił witalnych. Już sam zapach olejku eterycznego zawartego w cynamonie pobudza zmysły i zwiększa poziom libido.
- Spożywanie cynamonu wywołuje uśmiech na twarzy. Dostarczając organizmowi naturalnych endorfin, czujemy się szczęśliwsi i bardziej zadowoleni z życia.
Cynamon w kuchni

Cynamon doskonale komponuje się z wieloma daniami. To wspaniała przyprawa do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, pieczonych jabłek, owsianki, jaglanki, ryżu. Niewielką ilość cynamonu można z powodzeniem zastosować do przyrządzania mięs oraz niektórych dań egzotycznych. Herbata z cynamonem, miodem i plasterkiem pomarańczy skutecznie rozgrzeje oraz poprawi samopoczucie.
Cynamon cejloński to prawdziwie słoneczna inwestycja w zdrowie. Warto poszukać przyprawy w najbliższym sklepie ze zdrową żywnością. Zakupiona powinnna stać w naszej kuchni na honorowym miejscu. Niech karmi nas słońcem, ciepłem, uśmiechem i zdrowiem przez cały rok 🙂 .
