
Mandarynki to jedne z moich najbardziej ulubionych zimowych owoców. Soczyste, orzeźwiające, aromatyczne i pełne witamin. Wspaniale smakują jedzone w całości, ale często przyrządzam z nich także ciekawe i pyszne dania. Jednym z nich jest Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu. Do tego fantastyczne orzechowe dodatki. Całość to nieziemsko smakująca delicja, którą koniecznie musicie wypróbować 🙂 .
Mandarynki – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzięki witaminom C i A – naturalnym przeciwutleniaczom – podnoszą odporność, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia. Poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Pomagają zwalczać otyłość, zapobiegają cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów. Więcej o tych zdrowych owocach możecie przeczytać TUTAJ.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Mandarynki – 4 sztuki
- Szpinak – 50 gram
- Tofu naturalne – 300 gram
- Orzechy nerkowca – 14 sztuk
- Papryka słodka – 2 szczypty
- Curry – 2 szczypty
- Zioła prowansalskie – 2 szczypty
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Olej z orzechów włoskich – 2 łyżki
- Musztarda Dijon – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Tofu pokroiłam w kostkę, przyprawiłam papryką czerwoną, curry, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Następnie podsmażyłam na maśle klarowanym. Na talerzu ułożyłam szpinak, tofu, cząstki obranych mandarynek i orzechy nerkowca. Do miseczki wlałam olej z orzechów włoskich, musztardę oraz miód. Całość dokładnie wymieszałam. Sałatkę skropiłam przygotowanym sosem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



