Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu

Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Mandarynki to jedne z moich najbardziej ulubionych zimowych owoców. Soczyste, orzeźwiające, aromatyczne i pełne witamin. Wspaniale smakują jedzone w całości, ale często przyrządzam z nich także ciekawe i pyszne dania. Jednym z nich jest Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu. Do tego fantastyczne orzechowe dodatki. Całość to nieziemsko smakująca delicja, którą koniecznie musicie wypróbować 🙂 .

Mandarynki – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzięki witaminom C i A – naturalnym przeciwutleniaczom – podnoszą odporność, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia. Poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Pomagają zwalczać otyłość, zapobiegają cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów. Więcej o tych zdrowych owocach możecie przeczytać TUTAJ.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Mandarynki – 4 sztuki
  • Szpinak – 50 gram
  • Tofu naturalne – 300 gram
  • Orzechy nerkowca – 14 sztuk
  • Papryka słodka – 2 szczypty
  • Curry – 2 szczypty
  • Zioła prowansalskie – 2 szczypty
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Olej z orzechów włoskich – 2 łyżki
  • Musztarda Dijon – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Tofu pokroiłam w kostkę, przyprawiłam papryką czerwoną, curry, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Następnie podsmażyłam na maśle klarowanym. Na talerzu ułożyłam szpinak, tofu, cząstki obranych mandarynek i orzechy nerkowca. Do miseczki wlałam olej z orzechów włoskich, musztardę oraz miód. Całość dokładnie wymieszałam. Sałatkę skropiłam przygotowanym sosem. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z mandarynkami, szpinakiem i tofu. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl